Какво е рефинансиране на кредити?

22.02.2018

    

              

Напоследък все повече се говори за обединяване/рефинансиране на кредити, и ти се питаш какво точно представлява тази услуга и доколкото ще е изгодна лично за теб.

 

За да повдигнем мъничко завесата, решихме да поговорим за рефинансирането, как можеш да се възползваш от него и кога е изгодно за теб.

 

Какво е рефинансиране на кредит?

 

 

Нека да си представим, че преди време си имал нужда от спешни кредити онлайн или от по-голям потребителски (ипотечен) кредит, които си изтеглил от някоя банкова или небанкова институция. Или пък имаш няколко заема, които си взел от различни кредитни компании. В един момент обаче установяваш, че ти е трудно да плащаш вноски по няколко кредита едновременно или пък ти трябват пари, а няма от къде да ги вземеш, освен отново да търсиш заем или… да рефинансираш.

 

Как се случва рефинансирането на кредити онлайн?

 

 

Рефинансирането на бързи кредити onlineнай-просто казано означава да замениш един кредит с друг (при по-изгодни за теб условия) или да обединиш няколко кредита в един.

 

Вариантите на рефинансиране са няколко:

 

*можеш да потърсиш по-голям заем (potrebitelski kredit do 5000примерно), с който да погасиш старото си задължение, а с остатъка да разполагаш както намериш за добре. Това можеш да направиш, като се обърнеш към твоята банка или кредитна компания, която ти е предоставила стария заем и поискаш рефинансиране;

 

*можеш да се спреш на обединяване на бързи кредити, ако това се налага. Обединяването на няколко кредита е добро решение, тъй като вместо да плащат вноски по няколко кредита на различни дати и за различни суми, ще плащаш само веднъж.

 

*можеш да покриеш задълженията си към друг кредитор, като потърсиш заем от друга кредитна компания. Никой не те задължава да кандидатстваш за заем единствено от кредитната компания, от която си взел предишния.

 

Каква е ползата от рефинансирането или обединяването на бързи кредити?

 

 

Имаш полза да рефинансираш, когато условията по новия кредит са по-добри. Ако решиш да се възползваш от рефинансиране, обърни много голямо внимание на условията, преди да преподпишеш договора. Ако рефинансираш при една кредитна компания, обърни внимание размера на лихвите, срока, в който трябва да погасиш задълженията си, има ли в договора клауза за неустойка и ако има в какво се състои и т. н.

 

Ако използваш различна кредитна компания, запознай се детайлно с размера на лихвите, допълнителните условия и т. н. Няма смисъл да теглиш заем от друга институция, ако лихвите са по-високи и не са ти изгодни нали?

 

При обединяването на бързи кредити нещата стоят отново по същия начин (внимаваш какво подписваш). Имаш полза само ако условията при обединяването на кредитите са по-добри и изгодни, отколкото условията, при които изплащаш заемите си към момента.

 

Кой може да рефинансира/обедини кредитите си?

 

 

Абсолютно всеки, който реши, че това ще му е от полза. Така че, ако вземеш това решение, можеш лесно да откриеш кредитна компания, която да рефинансира кредита ти.

 

Казахме абсолютно всеки, но все пак има едно малко условие - трябва да си бил коректен платец до сега.

 

Или казано по друг начин, ако си взел кредит срещу лична карта или кредити от банки без поръчител и имаш пропуснати вноски (или си закъснявал с тях) и в един момент си решил, че положението вече е станало критично и трябва да се опиташ да оправиш кашата по някакъв начин… съжаляваме, но никоя кредитна институция няма да рефинансира кредита ти.

 

Трябва ли да доказваш трудов договор или да търсиш поръчител, ако решиш да рефинансираш?

 

 

Зависи дали се обръщаш към банка или към кредитна компания. Ако се обръщаш към банка, ще трябва да минеш през цялата процедура по кандидатстването за потребителски кредит, тъй като на практика ти кандидатстваш за нов заем. Ако си изряден платец и искаш potrebitelski kredit do 5000(примерно), голяма част от банковите институции няма да искат поръчител, но със сигурност ще трябва да им представиш документ за постоянен трудов договор.

 

За да си сигурен какви са условията на банковата институция, към която си се обърнал, информирай предварително… знаеш как става - отиваш на място в банката и се срещаш с кредитния инспектор.

 

Ако се обърнеш към кредитна компания, която предоставя бързи кредити onlineтези процедури няма да са задължителни. От компанията ще извършат стандартната проверка и ако всичко е наред ще имаш парите до минути. Разбира се знаеш, че рефинансирането може да се извърши ако си пълнолетен, имаш валидна лична карта, можеш да докажеш някакъв вид доход и ако досега си бил изряден кредитополучател.

 

Все пак имай предвид, че всяка кредитна компания има свои условия, така че е възможно и при някой от небанковите финансови организации да изискват от теб да представиш допълнителни документи или да докажеш трудов договор при рефинансиране.

 

Кога рефинансирането е изгодно за теб?

 

 

Вече споменахме (дори няколко пъти), че ползата от обединяването на кредити идва от:

 

*намаляването % на месечните вноски, които ще трябва да плащаш;

 

*намаляването на броя месечни вноски;

 

*удължаване на срока на потребителския кредит;

 

*намаляване на ГПР при същия срок на погасяване;

 

*таксите за обслужване на кредита са по-изгодни.

 

Ако някое от тези условия не отговаря на очакванията ти или ако се налага да платиш допълнителни такси, тогава рефинансирането не е изгодно. Винаги, преди да потърсиш заем, без значение дали е от банка или от небанкова финансова организация чети внимателно условията при преподписване или обединяване на по кредитите.

 

Какво ще ти спести обединяването на бързи кредити?

 

 

На първо място притеснението, че вече имаш оnlineкредити и трябва да плащаш всеки месец на различни дати вноските им. С обединяването плащат само веднъж и помниш точната дата (в голям процент от случаите и сумите по вноските са по-ниски).

 

Спестяваш си и притеснението, когато имаш нужда от примерно 1000 лв. без доказване на доход, с които да си свършиш някаква работа, а няма от къде да намериш парите бързо. С рефинансиране на стария си кредит ти ще го погасиш и ще ти останат парите, от които имаш нужда, без да теглиш от друга кредитна компания или банка потребителски кредит.

 

Спестяваш си и времето, особено ако се обърнеш към кредитната компания за бързи кредити, тъй като там можеш да кандидатстваш изцяло онлайн, без поръчител и без да доказваш трудов договор и най-важното - без да минаваш през цялата процедура отново.

 

 

 

Изберете сума до лв.
лв.
За колко време? до дни
дни
Взимате
0 лв.
Връщате
0 лв.
Вноски
0 бр.
ГПР
48.3 %
Виж погасителен план
За връзка с нас
0700 100 76
Работно време
Понеделник – Петък
от 9.00 до 18.00 часа
Събота - от 10 до 17 ч.
Неделя - почивен ден