Добра идея ли е кредитната ваканция?

Добра идея ли е кредитната ваканция?
18.03.2021

  

Определено заради Ковид-19 пандемията, икономическата обстановка в страната се влоши. Като отговор на всичко това, банките дават шанс на всеки, който желае да излезе в кредитна ваканция. Звучи супер добре на теория, какво обаче стои зад тази възможност. Решихме да разберем повече подробности, защото определено подхрани любопитството ни. Четете по-долу, за да разберете до какво стигнахме.


За повечето хора, кредитна ваканция означава по-високи вноски, когато изтече. Това е най-често използваната практика от банките и кредитните институции, които предлагат на потребителите ваканция.


С какъв размер се увеличават вноските?

Това е много важен въпрос и за съжаление няма само един единствен отговор. Всяка банка сама определя как да разпредели вноските, които не са изплащани известно време. Най-често се разпределят на абсолютно равни части и се добавят към останалите вноски. Колкото повече вноски са ви останали да покриете, на толкова повече ще се разделят неизплащаните. Това се отнася не само за главницата, ами и за лихвата, която не е покривана.


Тоест, добрата новина е, че в най-общия случай няма да плащате нито главница нито лихва, а лошата новина е, че след това ще трябва да плащате повече и от двете. Точно това е лошото на кредитната ваканция. Хората сме свикнали да се радваме, когато можем да си спестим някой разход. Това, в което обаче никак не сме добри е да планираме бъдещите ни увеличени разходи и за съжаление кредитната ваканция е само поредното доказателство. Неминуемо след изтичането ѝ, повечето хора изпитват огромни трудности да покриват повишените вноски, ако изобщо успеят да продължат да ги покриват редовно.


На практика, това означава, че ако решите да теглите кредит и един от критериите ви за подбор на фирма за кредити е да предлага кредитни ваканции, има голям шанс, накрая да се окажете в невъзможност да си плащате вноските и да влошите кредитната си история. Както може би и сами знаете, ако имате лоша кредитна история, отпускането на следващ кредит, става много по-сложно и трудно.


За какво е необходимо да внимавате?

Не си представяйте кредитната ваканция като безплатна отсрочка, защото тя не е. Когато решите да кандидатствате за такава, разпитайте подробно за увеличаването на вноските ви. Попитайте и дали за тези месеци, в които сте в кредитна ваканция ви се начислява допълнително лихва, която също ще отиде към бъдещите вноски. Не забравяйте, че има ограничение от закона с колко точно може да се оскъпи един кредит и следете за него.


Трябва да имате предвид и че кредитната ви история няма да се влоши, но може една кредитна ваканция да бъде причина следващия ви кредит да е с по-висока лихва или да не ви бъде отпусната кредитна ваканция, когато ви е необходима следващия път. Тоест, за банката вие ще се превърнете в по-рисков клиент.


Трябва ли ви изобщо кредитна ваканция?

Нашият съвет е да не разчитате на подобен инструмент. Кандидатствайки за кредит винаги трябва да имате ясен план и адженда как ще възвърнете сумата, ако пък нещо непредвидено се случи и останете без трудов договор или доходи, тогава можете да обсъдите с кредитора разсрочване на вноските ви на по-ниски за по-дълъг период. Това е точно обратното, на това, което предлагат банките с кредитната ваканция - тогава вноските стават по-високи и периодът остава същия.

 Винаги когато уговаряте преподписване на договор за кредит, нови вноски, рефинансиране или обединяване на кредити, трябва много внимателно да обмислите всички аспекти на ситуацията. Това най-често включва време, оставащи вноски по главница, оставаща лихва за изплащане, нова лихва, такси и допълнителни оскъпявания. Необходимо е да поддържате добра комуникация с вашия кредитор и да изисквате пълна и подробна информация за всички гореизброени неща. Финансирането с кредити носи висок риск, но в ситуации, които го изискват може да бъде правилен ход, който да ви помогне да стабилизирате финансовата си ситуация за дълго време. Естествено, това се случва само при условие, че имате добра финансова култура и следите внимателно условията, които фирмите кредитори ви предлагат.