Финансовите проблеми, с които младото поколение не може да се справи

26.09.2018

      

      

Финансовите проблеми, с които младото поколение не може да се справи

 

Нестабилната финансова ситуация, в която светът се намира от години, промените в страната ни, желанието на младите да притежават всичко, веднага и на всяка цена доведе до там, че все повече хора на възраст между 20 и 30 години не могат да се справят с личните си финанси.

 

Кои са най-големите финансови проблеми на младото поколение?

 

Ранната задлъжнялост

 

Това като че ли е най-големият финансов проблем, с който младите не могат да се справят години наред. Желанието да не изостават от връстниците си, кара младежите да теглят кредити, да взимат стоки на изплащане и да ползват кредитни карти (толкова умело рекламирани от банковите институции). Всичко би било добре, ако младите разполагат достатъчно високи доходи, за да погасяват редовно кредитите си, но всички знаем, че това не е така и за да се справят с поредната вноска по кредита или кредитната карта, младежите посягат към поредния заем или рефинансират съществуващ такъв. В крайна сметка се оказва, че още преди да навършат 30 години са свръхзадлъжнели и към банки, и към кредитни компании.

 

Студентските кредити

 

Студентските кредити са улеснение и за родители, и за студенти, но монетата си има и обратна страна. Защото току-що завършили висшето си образование и все още не започнали работа, младите трябва да започнат да връщат заема си.

 

Високите наеми

 

Ако съжаление в България бизнесът е концентриран в няколко големи града и на младите има се налага, ако искат да се реализират да се изместят да живеят в някой от градовете, в които се предлага и работа, и по-високо заплащане. Това обаче допълнително утежнява финансовото им положение, тъй като цените на наемите в големите градове са високи, а и разходите, които един току-що завършил образованието си младеж, които трябва да прави в новия град са много повече.

 

Финансовата зависимост

 

Докато в останалата част на Европа и света, веднъж излезли от дома си, младите се издържат сами, в България положението не е съвсем такова. Дори живеейки в друг град и работейки, младото поколение не може да се справи финансово без подкрепата на родителите си. Това от едната страна прави младите финансово зависими дълги години наред от родителите, а от друга страна, свикнали да живеят по този начин дори и след години не чувстват неудобство, че мама и тате отделят от пенсиите си, за да им пращат пари или да им помагат с вноските по жилищния кредит.

 

Пенсионното осигуряване

 

Когато човек е млад, той не мисли как по най-добрия начин да осигури старините си. Вместо това или не внася за пенсия или се съгласява да взима по-висока заплата, но да е осигурен на по-ниски пари.