Хем финансово независими, хем с кредит на вноски: възможно ли е?

Хем финансово независими, хем с кредит на вноски: възможно ли е?
16.12.2020

       

Кой не иска да бъде финансово независим? Всеки желае да разполага с достатъчно пари, за да може да си позволи каквото си поиска. Начините обаче, по които различните хора подхождат към финансовата независимост, са различни. Има хора, които разчитат на тотото, други на спестявания, трети на усилена работа и тн. При всяко положение, да си финансово независим, никак не е лесно, особено и ако изплащаш бърз кредит на вноски, който ти увеличава разходите всеки месец.


Какво означава да си финансово независим?

Има безброй значения, които се влагат под този термин. Много хора си представят просто печеленето на много пари. Това обаче, което е по-важно е тези пари да не се използват за покриването на разходи, а за спокоен или луксозен живот. Спокойствието е неразделна част от финансовата независимост. Луксът не е задължителен, но липсата на тревожност „Как ще си платим сметките“ е на 100% сигурна.


Важно е да отбележим, че финансова независимост никога не се постига с печелене на много пари в бъдеще, а с добро разпределение и отговорно отношение към тези, които вече притежавате. Тук е необходимо да внесем още две уточнения - спестявания и инвестиции. Според специалистите основното правило е, че спестяванията носят полза само, ако са вложени в инвестиции. В противен случай, полза от тях няма, защото се пестят, за да покрият разход. Инвестицията също е разход, но с очаквана възвръщаемост.


Ако имам високи доходи, ще бъда ли финансово независим?

Случва се, да сравним нашата заплата с тази, на някой познат и да сметнем, че той е по-богат, защото доходите му са по-високи. Истината обаче изобщо не е такава. Не е важно, колко са ти доходите, а дали разходите са по-малко от тях. Изключително важна е разликата между двете стойности. Това е основен фактор при трупането на спестявания – да ви остават пари, които да спестявате. Тоест и да вземате 10 000 лв. на месец, ако разходите ви са 9 000 лв., то вие сте далеч от финансово независим. Ако обаче вземате 2 000 лв. и разходите ви са 500-600 лв. на месец, то вие сте на прав път за дългосрочна финансова независимост.


Най-добре е да мислите за утре

Понякога се налага да мислим за спешните неща, а не за важните и дългосрочните. Това обаче е нож с две остриета, защото високите приходи днес не гарантират благосъстояние утре. Ако се фокусирате обаче върху дългосрочните цели, ще можете да следите прецизно кога какви разходи правите и това дали ви помага или ви пречи за постигането на целите.


Опитайте се да не се самозалъгвате

Направете трезва оценка на разходите и доходите, които получавате. Важно е обаче да премахнете от списъка всички очаквания, а да сложите само онези суми, за които сте сигурни, че ще получите. Не забравяйте към разходите да прибавите всички вноски по кредити и кредитни карти.


Дори и да считате, че един бърз кредит пречи на финансовата независимост, това съвсем не е така. Има правило, че кредитите не трябва да са повече от 40% от доходите. Ако обаче целим финансова независимост, процентът трябва да не е максималният от 40%, а по-нисък. Само по този начин ще ви останат допълнителни пари, които да спестите и след това да инвестирате.


Какво е преимуществото на бързите кредити?

При тях можете да избирате свободно какъв размер вноска да изплащате всеки месец и за колко месеца. Така имате пълен контрол на нивото ви на разходи през месеците, когато ще изплащате заема. Това е прекрасно решение, ако сега обмисляте да теглите кредит, ако обаче вече имате изтеглен такъв и размерът на вноските не ви устройва, то тогава не губете надежда, изход съществува. За тези от вас, които са в подобна ситуация, най-добре е да рефинансирате. Така ще изтеглите нов кредит, който ще покрие стария и е възможно да намалите вноските по новия, за да ви остава някакво количество средства, което да ви носи спокойствие.