Как да се подготвим за рецесията?

16.04.2020

 

  

При извънредното положение, в което се намираме всички се питаме какво следва след като пандемията отшуми. Питаме се, когато всичко приключи какво ще е финансовото ни състояние и как ще излезем от тежката рецесия, която ни очаква.

Истината е, че рецесия ще има и тя ще продължи година, че и повече. Това означава, че харесва ли ни или не всички ще бъдем засегнати от нея. Но също така е истина, че ако не изпадаме в паника и подредим внимателно приоритетите си, можем да се справим сравнително добре и да се изправим по-бързо на крака.

Ако и вие се чувствате притеснени и търсите начини, които да ви помогнат да се справите финансово след извънредното положение, експертите съветват следното:

Отървете се от вещите, които са ви излишни

Огледайте се в домовете и гардеробите си и ще откриете немалко вещи, които са ви напълно излишни. Някой сте ги купували просто защото са били на промоция, други - защото в момента на покупката са ви харесали, а трети... трети дори не помните кога и защо сте купили. Отделете вещите, които са ви напълно излишни и които не са ви жизнено необходими и ги продайте. Така ще имате малък допълнителен финансов фонд, който можете да ползвате, когато се наложи.

Не купувайте нови и скъпи вещи

Сега не е времето за покупка на скъпи и луксозни стоки. Затова отложете покупки като нов телефон, скъпи дрехи и козметика, нова бяла или черна техника, автомобил и т. н. Това са скъпи стоки, които не са жизнено необходими и покупката им може да почака за по-стабилни финансово времена.

Прегледайте месечните си абонаменти

Съставете си списък на месечните абонаменти, които плащате и ако има нещо, което в момента не ви е необходимо, прекратете абонамента. Например, ако имате абонамент за паркинг, но вече сте без работа или в неплатен отпуск, този абонамент в момента не ви е нужен. Или ако плащате за телевизия и интернет на вилата, но в момента няма как да стигнете до нея… този месечен разход в момента също е напълно излишен.

Отнесете се много отговорно към банковите си кредитите

Ако имате кредит към банка, но в момента сте без работа, свържете се с нея и попитайте дали отговаряте на условията за мораториума за вноските за следващите три месеца. Възползвайте се от всички възможни облекчения, които вашия кредитор ви предоставя.

Предоговорете бързите си кредити

Ако имате бързи кредити, които не можете да обслужвате, от голяма важност е да свържете с кредитната компания и да предоговорите условията за погасяването им. Определете месечна вноска, която сте в състояние да плащате редовно и я заявете преди кредитора си. (Месечна вноска в размер от 50 или 100 лв е напълно приемлива предвид ситуацията, в която се намираме).

Не се притеснявайте да се пазарите, ако се налага. Ако попадате в уязвимата група, искайте да ви освободят от таксите и лихвите за следващите месеци на мораториум.

Кандидатствайте за безлихвен заем

Ако нямате никакви доходи, кандидатствайте за безлихвен заем в размер до 4500 лв. Тези заеми са гарантирани от държавата и се очаква от банките всеки момент да стартират отпускането им при занижени критерии. 

При съкращение си търсете правата

Ако работодателят ви съкращава, не се съгласявайте да се разделите по взаимно съгласие. Направите ли го, няма да имате право на обезщетение.

При съкращение задължително се консултирайте с експерт, за да сте напълно сигурни, че всичко, което работодателят ви дължи като заплати, пари за неизползван платен отпуск или друго ще си го получите.

Учете нови неща и се преквалифицирайте

Сега е времето да започнете да учите нещо ново. Научете нов език, изкарайте курс, за който винаги сте си мечтали, но все нямате време, научете се да готвите или нещо друго. Използвайте извънредното положение, за да придобиете нови знания и да се преквалифицирате, за да сте по-конкурентно способни, когато всичко приключи и се отворят нови работни позиции.

Финансовата криза безспорно ще ни донесе доста негативи, но ще ни предостави и нови възможности за развитие.

Кризата означава възможност, но само за тези, които наистина имат желание да се променят.

Спасението е в самите нас!