Как да се справим с вноските по кредита без да ни тежи на бюджета?

22.10.2020


Кредитите са  инструменти, които  са на разположение, за да ви помогнат във финансово труден период. Независимо дали става въпрос за личен заем, който може да бъде използван за най-различни разходи или за ремонт на жилището. Наистина кредитите помагат за ремонт и покупка, но истината е, че те трябва да бъдат изплатени и то заедно с натрупаните лихви. Предвид това, че онлайн достъпността на заеми, стана доста лесна в наши дни - трябва само да попълните онлайн формуляр за кандидатстване, да предоставите необходимите документи, да отговаряте на критериите за допустимост на заемодателя и парите ще дойдат по сметката ви до броени часове.

След като приключите с този процес обаче започва процесът на изплащане, който включва плащането на вноските. Ако сте се възползвали от заем и сте планирали правилно как ще го изплатите, можете да бъдете спокойни, но ако не е правилно планиран, по-късно можете да бъдете засегнати от сериозни проблеми. Животът поднася много изненади, които могат да дестабилизират вашите финанси.

Няколко интелигентни начина да изплащате вноските си по кредита

Не излизайте извън бюджета си

Винаги, когато става въпрос за управление на вашите финанси, трябва да си изготвите бюджет. Бюджетът не само ви дава представа колко харчите, но и ви учи да живеете според възможностите си. Нека започнем с това, че трябва да направите списък на всяка стотинка, която сте похарчили през предходния месец. Анализът на вашите предишни разходи създава бюджет за следващия месец. Намалете всички ненужни разходи и се опитайте да живеете с вашите нужди, а не с вашите желания. В края на месеца със сигурност ще забележите, че сте спестили много повече от това, което сте похарчили без бюджет.

Винаги избирайте достъпните вноски

Използването на заем може да бъде забавно за мнозина, тъй като получавате лесен достъп до средства, но връщането му определено е трудно, защото трябва да върнете много повече от основната сума, която сте взели. Заради това, опитайте се винаги да кандидатствате за сума, която можете да си позволите да изплащате, без да натоварвате месечния си бюджет.

За да улесните изчислението, можете да се възползвате от помощта на онлайн калкулаторите, така ще знаете предварително в какъв размер ще са вноските ви. Това ще ви помогне да разберете колко точно можете да изплащате. По-малките кредити наистина ще доведат до по-ниски вноски и лихви. Следователно, винаги избирайте кредит, който е достъпен.

Плащайте по-високи вноски, ако увеличите дохода си

Един от най-лесните начини да намалите тежестта на заема си, е да увеличите вноските. Това не само ще ви помогне да изплатите заема си по-бързо, но и ще си осигурите и психически мир.

Нека да видим как можете да постигнете това - ако приемем, че имате текущ заем и получите 8% увеличение на доходите си. За 8% увеличен доход можете лесно да си позволите да увеличите вноските си с 5%.

Така ще приключите заема си по-рано и следователно ще можете да се съсредоточите върху другите си финансови цели. В случай, че имате няколко заема, опитайте се първо да изплатите този с по-висока лихва.

Ако е възможно, рефинансирайте

Рефинансирането на кредита е чудесен вариант, възможен при повечето заеми. Използването на рефинансиране не само намалява лихвата, но намалява и тежестта на дълга.

Рефинансирането по същество означава изплащане на съществуващия заем с нов заем от същия заемодател или от друг. Това е полезно, когато имате текущ заем, с много висок лихвен процент и същият продукт се предлага от друг кредитор, но на по-ниска ставка.

За да се възползвате от рефинансирането, трябва да кандидатствате за прехвърляне на кредита с новия заемодател и той най-често ще предостави пари директно на предишния ви заемодател. Ще затвори вашата стара кредитна сметка и ще стартира новата ви при него.

Изплатете кредита по-рано, ако можете

Предплащането или частичното плащане е нещо, което може да намали тежестта на дълга ви, без да натоварвате джоба си. Това е плащане на еднократна сума към вашия кредитор, когато разполагате с достатъчно средства. Можете да постигнете това, като използвате например спестяванията си. Добре е да проверите дали кредиторът ви начислява някакви такси за предсрочно погасяване, защото ако таксата е прекалено висока, това може и да не е най-добрия ход.