Как да се справите с непланирани разходи, ако не сте на трудов договор

Как да се справите с непланирани разходи, ако не сте на трудов договор
12.01.2022

 

Вследствие на пандемията и вируса, много служители си загубиха работата. Макар обезщетенията да помогнаха отчасти за стабилизиране на доходите, то те не са напълно достатъчни. Колкото и да ни се иска понякога животът да спре на пауза, това не е възможно и рано или късно всички ни застигат непланирани разходи. Ако сте без работа и сте изправени пред сметка, която не можете да отложите, ето няколко възможности как да се справите с нея.


Вземете от фонда ви за „Спешни случаи“

Това важи само при положение, че вече имате такъв фонд. Напълно вероятно е да не сте успявали да отделяте пари настрани, така че не се измъчвайте допълнително. За съжаление, не всеки има възможността да пести. Много хора, които пък имат възможност, нямат правилните умения, за да го направят. Освен това може да сте притежавали спестявания, но те да не са били достатъчни или пък спешните ви разходи да са доста по-големи. Въпреки че сигурно сте по-склонни да държите тези пари за нещо друго, няма смисъл да вземате назаем, когато имате сума, заделена и само ваша.


Кандидатствайте за бърз заем

Ако не искате все пак да харчите от спестяванията си или пък изобщо нямате такива, то трябва да потърсите пари назаем. Вариантите са безброй - от семейство, през приятели, до фирма за бързи кредити. Нашият съвет е да не прибягвате до заем от семейството и приятелите, защото това може да предизвика неприятни последствия, а вместо това директно да изберете тип заем от кредитна институция, който да задоволи нуждите ви. Причините се крият в това, че семейните и приятелските отношения обикновено не могат да регулират справедливо финансовите взаимоотношения. Също така може да пострадате и от предубеждения.

При фирмите за бързи кредити няма препятствия. В секундата, в която си попълните документите, те ще отидат за проверка и вие ще получите бързо отговор, дали сте одобрен. Нашите заеми са предимно два вида, кредит до заплата и кредит на вноски.

И двата заема имат свои собствени характеристики, както и ситуации, за които са подходящи. Например заемът до заплата е предназначен за малки суми, които хората безпроблемно да върнат в рамките на 30 дни. По принцип, идеята е, сумата да се върне от заплатата. Ако обаче вие не получавате редовно трудово възнаграждение по договор на пълен работен ден, то този вид кредит може би не е най-удачният избор за вас.

Кредитите на вноски са тип разсрочено плащане на цялата сума и се прилагат за малко по-големи суми. Избирате вноска, която да ви е по силите да покривате, както и срок за целия кредит.

Повечето банки и кредитни компании няма да разгледат кандидатурата ви за кредит, ако нямате трудов договор. Биха го направили само ако им доведете и гарант или заложите нещо в замяна на кредита. Има обаче кредитни фирми, като нашата, които ще ви обърнат внимание дори и при липсата на договор. Ако получавате приходи от други места, които не са обвързани с пълен работен ден, то няма как да търсим от вас такъв.


Спазарете се за отсрочка

Ако сте изправени пред разход, който не сте очаквали, то винаги може да пробвате да се спазарите за забавено изплащане. Например, ако колата ви се нуждае от ремонт, но нямате налични толкова средства, попитайте, дали не можете да отсрочите задължението за плащане на няколко пъти. Сигурни сме, че ще бъдете изненадани колко хора нямат нищо против да ви помогнат в труден момент, дори и да им забавите част от дължимото.


За заключение

На всеки се случва да има непредвиден разход, така че в никакъв случай не се отчайвайте. Обмислете добре ситуацията, помислете какви ще са бъдещите ви приходи и кандидатствайте за кредит, който да ви помогне.