Как да станете финансово независими?

21.02.2019

 

 

С настъпването на всяка нова година си пожелавате повече здраве, щастие и… повече пари. Правите опити да тренирате по-активно, да отделяте повече време за любимите си хора, но обикновено, когато стигнете до частта „да стана по-богат и финансово независим” се надявате на печалба от тотото (което често дори не пускате).

 

Кажете честно, колко човека, които са станали богати, печелейки големи пари от тото (или от търкането на билетчета) познавате лично?

 

Не искаме да ви разочароваме, но ако наистина искате да се справяте по-добре финансово е време да започнете да се отнасяте по-отговорно и сериозно към парите си, вместо да се надявате на късмет в лотарии.

 

Защото само и единствено вие сте отговорни за финансовото си благополучие и ако сами не решите да промените нещата, никой няма да го направи вместо вас.

 

Как да вземете нещата в свои ръце и да започнете да печелите и спестявате повече?

 

Предоговаряйте, преговаряйте и пак преговаряйте

 

Чували ли сте израза: „Ако не попиташ, отговорът винаги ще е „Не”? Е, ако не сте доволни от заплатата си и не опитате да промените нещата, ще продължите да получавате същото възнаграждение, което и сега не ви удовлетворява. Да поискате по-високо възнаграждение си е ваше право и няма защо да се срамувате поне да попитате. Винаги съществува риск шефа ви да каже „Не”, но ако не попитате, тогава със сигурност отговорът винаги ще е „Не”. Ами ако каже „Да”?

 

Същото важи и за всичко останало в живота ви…

 

Ако не попитате в банката или кредитната институция няма ли начин да намалите лихвите по кредита си, ще продължите да плащате по-високи лихви, докато други, които са изтеглили кредит при същите условия като вас, но са попитали и предоговорили заема си ще плащат доста по-малко.

 

Стойте по-далеч от кредитните карти

 

Да, кредитните карти, които предлагат във всяка банка са удобни, леснодостъпни и с няколко от тях в портфейла си сигурно се чувствате супер и винаги с налични пари. Но тези пари всъщност не са ваши, а да харчите пари, които нямате не е най-разумното финансово решение, което можете да вземете. Първо, с кредитна карта в джоба си вие живеете над възможностите си, второ - лихвите им са убийствено жестоки и трето, ако погасявате само минималната вноска ще има да плащате на банката дълги години наред.

 

Започнете да мислете дългосрочно

 

Нали не мислите, че пенсията, която ще ви отпусне държавата, след като навършите годините за пенсиониране ще ви е достатъчна? Ако не искате да изживеете старостта си броейки стотинките действайте сега, докато сте млади, активни и работоспособни. Помислете за допълнителни пенсионни фондове, за покупка на недвижим имот, който в бъдеще да ви носи допълнителни доходи, спестявайте и… инвестирайте.

 

Не се страхувайте да инвестирате

 

Да спестявате поне по 10% от заплатата си е добро начало, но ако не инвестирате в нещо, спестяванията ви няма да донесат онази доходност, на която се надявате. Вместо да държите спестяванията си „под дюшек” или на влог при ниски лихви в банките, инвестирайте в нещо стабилно. Дори и сами да не сте наясно коя инвестиция ще ви донесе желаните дивиденти, към момента има достатъчно финансови консултанти, които могат да ви помогнат да направите правилния избор.

 

Внимавайте с кредитите