Как даването на пари назаем вреди на приятелството?

22.01.2019

 

Най-вероятно поне половината от вас ще кажат, че приятелството не се измерва в пари и ако приятел ви поиска заем ще му помогнете с каквото можете.

 

Но ако се замислите малко, ще си припомните поне няколко случая, в които близък приятел ви е поискал заем и не ви го е върнал. Този приятел още ли ви е толкова близък или отношенията ви отдавна са охладнели?

 

За съжаление в поне 90% от случаите, в които давате пари назаем на близък или приятел и се случва точно това… приятелство, което сте градили с години си отива само заради един невърнат заем.

 

Как даването на пари назаем вреди на приятелството?

 

Представете си, че най-добрият ви приятел ви е поискал малък заем. Вие искате да му помогнете (което си е напълно логично) и му давате парите, от които се нуждае. Договаряте се за времето, в което трябва да ви върне заема. Всичко все още е наред. Но времето за връщане наближава, после преминава, а приятелят ви не само не връща парите, ами започва да ви избягва. А вие с всеки ден се ядосвате все повече и повече на приятеля си, тъй като вие сте му помогнали, когато е бил в нужда, а сега той не е коректен с вас.

 

От другата страна пък е приятелят ви, който също не е забравил, че ви дължи пари, но не може да ви ги върне в периода, в който сте се договорили. Затова просто спира да ви се обажда или избягва да посещава местата, на които има вероятност да ви срещне. Избягва ви, защото се чувства гузен и виновен, че е предал доверието ви.

 

В крайна сметка, дори и да ви върне парите след време, приятелството ви вече не е същото и никога няма да бъде отново толкова силно, както преди.

 

Как да откажете заем, без да изглеждате като скъперник?

 

*научете се да казвате „не” с финес

 

Когато близък или приятел ви поиска заем, кажете „не”, но без да бъдете резки. Обяснете на приятеля си, че няма да му дадете заем, защото не искате да си разваляте отношенията. Ако приятелят ви е наистина приятел, той ще разбере мотивите ви и няма да ви се сърди.

 

Как да запазите приятелството си, ако все пак решите да дадете заем?

 

*В момента, в който дадете заема трябва да приемете, че той няма да ви бъде върнат

 

Ако можете да приемете, че давайки парите повече няма да ги видите и от това няма да пострадат отношенията ви, тогава всичко е наред и можете да дадете заема и забравете за него.

 

*Начислявайте лихва

 

Този вариант е по-труден за изпълнение, особено между приятели, но се налага, тъй като преди да ви попита за заем, вашият приятел най-вероятно е опитал да вземе кредит от всички възможни места, за които се е сетил. Но щом на останалите места са му отказали заем, това означава, че е финансово нестабилен и ако му дадете парите без лихва губите вие. Все пак, колкото и да ви е близък, приятелят ви е бил достатъчно неразумен, че да му откажат всички банки и кредитни компании заем.

 

Кога си струва да дадете заем?

 

Заемът е оправдан в случаите, в които усещате, че не давате пари за благотворителност, а инвестирате в нечие бъдеще. Какво означава това?

 

Ако приятел ви иска пари, защото е бил неразумен и си е позволил да харчи повече, отколкото може да си позволи, то тогава вашият заем е благотворителност и вие не по