Какво НЕ трябва да правим с пари изтеглени с бърз заем?

21.05.2019

В медийното пространство ще откриете много съвети как и за какво можете да използвате бързите заеми. От многобройните публикации по темата ще научите всички подробности за сумите, периода на връщане и лихвите, които ще ви бъдат на числени. Ще можете да сравните финансовите продукти на всички популярни кредитни компании и да вземете решение към коя да се обърнете.

Когато стане дума обаче за какво не бива да теглите бързи кредити, публикациите се броят на пръсти. А импулсивното и не добре обмисленото решение за кандидатстване за бърз заем може да има доста неприятни последици впоследствие.

Не теглете пари, за да ги дадете на заем

Едно от най-грешните решения, които можете да вземете е да изтеглите бърз кредит, за да помогнете на близък или приятел. И преди да кажете, че вие вярвате на близките си и те няма да ви подведат ще ви кажем, че според статистиката, вероятността да си получите парите е много минимална и е почти равна на вероятността да изгубите и пари, и приятел.

Затова, когато близък или приятел ви помоли да изтеглите бърз заем вместо него, си помислете много внимателно дали сте готови да изплащате заем заради друг човек, осланяйки се само на дългогодишното ви приятелство и обещанието му, че ще ви върне парите.

Не теглете бързи кредити за покупка на стоки и услуги, които не са ви жизненоважни

Използването на бързи потребителски заеми за покупка на скъпо струващи вещи и услуги е доста често срещано решение особено при по-младите клиенти на кредитните компании. Водени от желанието си да притежават последните модели телефон или лаптоп, голяма част от хората под и малко над 30 г. прибягват до теглене на бърз кредит, без да отчетат факта, че този вид заем трябва да бъде погасен изключително бързо и при по-високи от стандартните лихви.

Ако не искате да изпаднете в невъзможност за погасяване на кредита или в дългова спирала, преди да решите да изтеглите кредит за подобна покупка направете крачка назад и си помислете добре дали наистина се нуждаете точно в този момент от толкова скъпа вещ или можете да почакате още няколко месеца, когато цената на желания продукт ще е паднала, а вие ще сте събрали пари, за да го закупите, без да търсите заем и да натоварвате бюджета си допълнително.

Не финансирайте бизнес с бързи заеми

Ако сте решили да започнете да развивате бизнес, не е много добра идея да го финансирате с бърз потребителски кредит. Защото от една страна бизнесът ви се нуждае от по-голяма сума пари, които компаниите за бързи кредити трудно могат да ви осигурят, а от друга страна, за да имате полза от кредита за бизнес, то той трябва да е дългосрочен и с по-ниски лихви.

Бързите кредити не са предназначени за финансиране на бизнес проекти, а за да ви помогнат в случай на спешна нужда от малко допълнителни финансови средства!

Не използвайте бързи заеми, за да дофинансирате покупка на жилище

Тъй както бързите заеми не са подходящи за финансиране на бизнес, така не са подходящи и за осигуряване на допълнителни средства за покупка на жилище. Причините отново са същите - бързите кредити се предоставят за доста кратки срокове на погасяване и лихвите им са по-високи в сравнение с лихвите на кредитите от банките.

Бързите кредити са неподходящи за търговия с акции, злато, петрол или други високорискови деривати на борси и платформи за cfd търговия

Да търгуваш на борсата с пари от бързи кредити си е като игра на тото или като търкането на билетчета от лотарията. Наистина, понякога се случва да се спечели, но вероятността да изгубите е много по-голяма. Статистиката показва, че 90 % от непрофесионалните трейдъри губят средствата, които са вложили на борсата. А когато парите не са ваши, а сте изтеглили бърз кредит, за да търгувате, положението става още по-лошо.

Затова, ако не разполагате със собствени свободни парични средства, по-добрият вариант е да оставите търговията на борсата за по-добри дни, когато ще имате такива.

Не използвайте бързи заеми за рефинансиране на друг бърз кредит

Да, знаем, че през последните години рефинансирането на кредити стана много популярно, но вероятността да попаднете във вечна дългова спирала е доста голяма. Затова, преди да рефинансирате заема си обмислете добре решението си. Огледайте внимателно вариантите и преценете дали няма да е по-добре, ако затегнете още малко колана и изплатите заема си и едва след това да теглите нов, ако ви се налага, вместо да рефинансирате стария си заем.