Лихварите посягат лакомо към бързите кредити

31.10.2017

   

Говорим за бизнес на светло, обясняваме как сивата икономика вреди на всички и как, ако искаме да просперираме трябва да правим бизнес по правилата… но действителността за съжаление е съвсем друга (особено при кредитирането).

 

Лихварите настъпват с широки крачки в света на кредитирането и явно никой не може да ги спре.

 

Всички сме виждали по спирки, стълбове, магазини и къде ли не от ония малки рекламни листчета, които ни приканват да вземем „кредит изгодно и колкото си искаме”.

 

Обикновено в написаните набързо „рекламни листовки за кредити” се обяснява, че всеки може да вземе заем колкото му душа иска, дори и да има лошо кредитно досие. Рекламните листовки обаче не съдържат никаква информация за това коя банка или небанкова организация предоставя кредита, няма адрес, няма допълнителни детайли, освен телефонен номер.

 

Предоставяйки пари дори и на хора, които са некоректни платци и имат лошо кредитно досие срещу подписването на една Запис на заповед, лихварите си измиват ръцете и си спят спокойно.

 

Защото според законодателството в страната, щом има подписана Запис на заповед, дори тя да е в ущърб на кредитополучателя, той (длъжника) не може да направи нищо (все пак се е подписал сам), а държавните органи не могат да предприемат нищо срещу лихварите, които са му дали заема.

 

А ако след като си получил парите (на жестока лихва естествено) не успееш да ги върнеш в срок, лихварите не си поплюват и просто ти взимат всичко, което имаш, без да се свенят ни най-малко.

 

Мислехме, че мутренските години са си отишли… мислехме, че няма да се върнат рекета, заплахите, побоищата, принудителното отнемане на имущество, обаче…

 

Докато банковите институции и лицензираните кредитни компании играят по правилата и работят следвайки законовите разпоредби и нормативи, кварталните лихвари и заложните къщи действат безнаказано и навсякъде в страната.

 

Да, вярно е, че потърпевшите от този тип „кредитори” могат да се опитат да направят „нещо”. Могат да се обърнат към МВР и съдебните органи, да се разсипят да плащат на адвокати и да ходят в съда… Могат дори най-накрая да спечелят делото и кредитора, отнел имуществото им да бъде осъден.

 

Ще минат години, но могат. И ако накрая наистина кредитора бъде осъден и има влязла в сила присъда, според чл.22, ал.1 прокуратурата даже може да поиска от КОНПИ да извършат пълна проверка.

 

Да бъдем реалисти! Колко от потърпевшите изобщо ще подадат сигнал в МВР и колко ще започнат съдебно дело, когато са наясно с какви мутренски похвати действат лихварите? Още повече, че и след като от прокуратурата отправят искане към Комисията и тя назначи пълна проверка и открие незаконно отнемане на чуждо имущество може да вземе единствено решение да внесе в съда искане за налагане на обезпечителни мерки… И толкова!

 

Така де, говорим за бизнес на светло, за спазване на законите, за защита на потребителите, но истината е, че мутренските години в кредитирането се завръщат с бодра крачка и май няма кой да ги спре.