Могат ли парите да ни купят щастие или…

23.07.2018

 

 

4 принципа, които доказват, че харченето на пари за другите може да ни направи по-щастливи

 

Чували сте популярния израз: „Парите не могат да купят щастие” и той е абсолютно верен, ако парите не се харчат правилно. Доказано е, че ако внезапно някой спечели голяма сума от лотарията и я похарчи единствено за себе си, това няма да го направи по-щастлив, напротив.

 

… В този случай, парите не могат да купят щастие. Могат да ни купят най-много вещи.

 

На трима американски изследователи преди време обаче им хрумнала идеята да проведат задълбочени изследвания върху голяма група от хора, за да разберат дали наистина парите не могат да ни направят по-щастливи.

 

Резултатите били доста неочаквани, тъй като се оказало, че разходите които правим и които ни правят щастливи често се разминават от разходите, които според нас могат да ни направят щастливи.

 

В хода на изследването си учените достигнали до 4 основни принципа на правилно харчене, които могат да ни направят по-щастливи.

 

Принцип 1

 

Да харчим пари за другите

 

Човекът е социално животно и като такова силно се влияе от отношението и взаимодействието с околните. В този ред на мисли, правенето на дарения и купуването на подаръци за другите доставя по-голяма радост и щастие на даващия, отколкото на получаващия.

 

Има доказателства, че дори само мисълта да направим нещо безвъзмездно и безкористно ни кара да се чувстваме по-щастливи. Учени от Цюрихския университет провели експеримент с 50 участника, на които раздали по 100 евро. Всеки от участниците трябвало да изразходва парите както намери за добре. След това лекарите помолили участниците да си помислят за човека, за който са изразходвали парите и изследвали реакциите на доброволците. Оказало се, че хората които са изхарчили парите за дарения или помощ на близки или приятели имали много по-високи нива на хормона на щастието (серотонин).

 

Или с други думи, ако харчим пари за другите, ние си създаваме положителна представа за себе си и това ни кара да се чувстваме ценни, помагайки напълно безкористно. А тези наши чувства ни карат да се усещаме по-спокойни, полезни и… щастливи.

 

Принцип 2

 

Да си купуваме опит и преживявания, не вещи

 

В хода на американското изследване на човешкото поведение при наличието на голяма сума пари се оказало, че ако вложим парите си в трупане на преживявания и опит, вместо да си купуваме скъпи вещи, ще сме много по-щастливи. Защото опитът и преживяванията ни държат концентрирани, карат ни да се развиваме и да се чувстваме живи и щастливи, докато обектите (вещите) бързо ни омръзват и радостта, която ни доставят се изчерпва в рамките на няколко месеца.

 

Принцип 3

 

Да си купуваме малки удоволствия, не големи

 

Дребните удоволствия като вечеря с приятели, кафе с колегите или няколко кратки екскурзии с любимия ни изпълват с много по-голямо щастие, отколкото ако отидем за седмица на Хаваите или Бора Бора.

 

Щастието се крие в малките радости от живота и едно супер луксозно пътешествие не може да замени времето, изкарано с близките ни.