Няколко съвета как да не попаднем на непосилен кредит

Няколко съвета как да не попаднем на непосилен кредит
22.02.2021


Има две основните причини, поради които обмисляме тегленето на кредити. Макар и двете да имат общ корен - нуждата от средства, те служат на различни цели. Първата основна причина е, че не са ни достигнали парите да покрием всички разходи. Това означава, че сумата, която ще ни бъде отпусната, веднага ще отиде за плащането на сметка или някакъв друг подобен разход и ние няма да придобием нищо ново. Втората причина, поради която хората разчитат не кредитите, пак е обвързана с липсата на средства, но е малко по-различна - за да си закупим нещо ново.


Докато първата определено е по-належаща, то втората, смеем да твърдим, че е доста по-приятна. Все пак кой не обича новите неща? Бързите кредити са прекрасен финансов инструмент, който е добре обмислен и помага на хиляди хора ежегодно. За съжаление обаче не е рядкост да прекалим с желанията и да си купим нещо, което реално не можем да си позволим. В такава ситуация, често попадаме в непосилен дълг. Нека да видим, как това може да бъде избегнато.


Имайте добре обмислена цел

Точно както всяко друго решение, така и финансовото, върви с изясняване на целта. Определянето на основната нужда, която трябва да задоволите със сумата от кредита, ще ви помогне да осъзнаете дали имате нужда от нещо скъпо или целта ви може да бъде постигната и със закупуването на нещо евтино. Ако имате мечта да притежавате нещо, което обаче не можете да си позволите, не се отчайвайте. Сегашната ви финансова ситуация е такава, каквато е, това не означава, че след 2-3 месеца тя няма да бъде в пъти по-добра. Много често, хората изпадайки в отчаяние, решават да кандидатстват за голяма сума кредит, която след това не могат да изплащат редовно и си отежняват и без това тежката ситуация. Съвет от нас е, да не постъпвате така, а да приемете сегашния момент, като нещо, което се променя и няма да продължи вечно.


Ако сте одобрен за кредит, не е задължително да го теглите

Хората имаме една много специфична особеност и тя е желанието винаги да имаме повече. Ако обаче само се поддаваме на инстинктите си, няма да успеем да постигнем нищо смислено. Тук идва един малко известен факт. Ако сте се подлъгали по усещането, че искате нещо и сте кандидатствали за кредит и сте одобрени за него, но вноските, които трябва да плащате са прекалено високи, не е необходимо да го теглите. Повечето хора считат, че одобрението автоматично означава, че вече разполагат с парите и от следващия месец ще трябва да ги връщат. Това абсолютно не е така.


Заради това, много фирми за бързи кредити, са изработили онлайн калкулатор, който да показва на клиентите колко ще бъдат големи вноските им и за какъв период ще трябва да възвърнат сумата. По този начин, те могат да бъдат наясно с цифрите още преди да кандидатстват. Естествено, калкулаторът не прави оценка на ЦКР и не той определя лихвата и оскъпяването на кредита, но може да ви даде ясна представа, за това какво можете да очаквате.


Мислете за бъдещите месеци

Това няма как да го пропуснете, защото от бъдещите ви приходи зависи, дали ще можете да изплащате вноските по кредита. Има обаче някои неща, на които трябва да обърнете специално внимание. Например, датата за изплащане на вноската не трябва да е преди получаването на заплатата ви. Добър подход е, да е поне няколко дни след това, за да може, ако датата за заплатата ви се падне събота или почивен ден, да не се забавите с вноската.


Ако пък сте решили да теглите кредит до заплата, това означава, че трябва внимателно да обмислите следващия месец какви доходи ще имате и какви разходи. Помислете кога ще получите заплата и дали ако изплатите кредита от нея, след това ще ви останат пари. Ако пък очаквате доходи отстрани, то помислете дали те са сигурни.


Кредитите на вноски със сигурност се изплащат по-лесно, защото са удължени във времето. Кредитите до заплата обаче пък са изключително удобни и буквално след 5 дни, няма да помните, че сте имали кредит и сте го изплатили.


При всяко положение, важното е да си планирате добре бъдещите разходи и приходи, за да можете да реагирате спрямо ситуацията. Така или иначе бързите кредити и техните условия съществуват, за да бъдат от помощ, когато са ни необходими пари, така че правилното им използване е въпрос само на вашата преценка и добра организация.