Особености на бързите кредити до заплата

28.03.2018

 

Кредитите до заплата (наричани още краткосрочни кредити, спешни заеми и др.) са малки по размер кредити, които трябва да се върнат до датата на получаване на заплатата. Наричат ги така, защото хората ги вземат краткосрочно при финансово затруднение и уговарят точно определена дата, когато трябва да ги върнат. Този тип кредити разчитат на това, че получилият го има редовно постъпваща по сметката му заплата и на следващият месец ще върне взетата сума.

 

Законовата рамка на небанковите финансови институции, които отпускат кредити до заплата се различава драстично в различните държави.

 

За да се предотвратят непочтените практики и лихварството, някой страни ограничават годишния лихвен процент, който този тип небанкови финансови институции могат да начисляват на клиентите си. Някои страни пък направо забраняват този тип бизнес, докато някои не му обръщат почти никакво внимание и не създават определени рестрикции за него. В Щатите примерно годишният лихвен процент е ограничен до 36 - 40% в повечето щати.  

 

Годишният лихвен процент може да се изчисли месечно, както за клиента, така и за кредитодателя. Според някой критици, този тип кредити носят огромен риск за кредитодателя, но според официални проучвания, рискът не е по-голям от този, който носи всеки един тип кредит.

 

Какъв е процеса по вземане на малък кредит?

 

Основният процес включва кредитополучател и кредитодател. Клиента трябва да върне парите на следващата му заплата, като преди това е доказал с документи, че има доходи и ще е в състояние да върне заема. Спрямо тези документи, кредитодателя проверява кредитната история на клиента и според тях, както и според вътрешни критерии на самите компании за бързи кредити определят на кого да отпуснат заемите.

 

Парите обикновено постъпват по сметката на клиента до няколко часа в зависимост от деня. Ако се пропусне вноска или пък на определената дата, сумата не може да бъде върната, то тогава се начислява допълнителна лихва, чийто размер задължително е предварително отбелязан в договора. Много бързи кредити вече работят онлайн и клиентите си попълват сами заявленията за кредита, получават одобрение и след това автоматично парите се пращат и се вадят от сметката им.

 

Какви са причините да се дръпне бърз кредит?

 

Статистиката показва, че повече кредити се дърпат от жени и то на средна възраст. Повечето хора получават доходи под средните за страната, както са и или разведени или неженени. Повечето хора използват бързите кредити за да покрият ежедневни разходи, а не неочаквани такива. Средностатистически всеки кредитополучател, се издължава поне 5 месеца. Големината на кредитите зависят спрямо държавите, но в България средно се вземат около 600лв.

 

Рекламните практики.

 

Този тип бизнес се вижда от част от обществото като непрактичен и натоварващ излишно хората с по-ниски доходи. По тази причина и получава много ограничения от страна на медиите и рекламните канали. Една от най-известните онлайн търсачки, примерно забранява рекламирането на кредити през нея, чиито лихви надхвърлят 36% на годишна база.

 

Непочтените практиките за събиране на дължимото.

 

В Щатите има много рестрикции за това как и кога трябва от фирмата да се свържат със задълженото лице. Примерно, не трябва да се звъни преди 8 сутринта или след 21 вечерта, както и клиента не трябва да се притеснява на работното му място. Понякога кредитодателите „прехвърлят“ към трети фирми, които се занимават със събирането на дългове и това създава редица проблеми откъм контролиране на почтените практики.

 

Доходите на домакинствата нарастват.