Пари на заем – Как да не взимаме кредити от приятели?

01.06.2016

 

Пари на заем – Как да не взимаме кредити от приятели?

 

Порочната практика пари на заем от приятел, през годините е развалила немалко отношения. Стане ли въпрос за финансиране, много познати и приятели се чувстват измамени и предадени. Кредитните финансови институции доста затегнаха контрола по отпускане на кредити, а и лихвените проценти също скочиха. От друга страна, микрокредитите компании бележат бум и процъфтяват, възползвайки се от слабостите на финансовата система.

 

Все повече потребители избират да вземат пари на заем от финансова компания за кредити, вместо да молят приятели и роднини. Причините за подобни кредити обикновено са свързани с покриване на битови сметки, кредити към банки, покупка на нови уреди и приспособления, почивка или за лечение. Основният фактор, който стимулира потребителите да посегнат към тези видове кредити са два–става въпрос за малки суми, които лесно могат да се върнат и–тези кредити са краткосрочни, с ниски лихви.

 

Високият лихвен процент на кредитните карти и банковите заеми отказа не един и двама потребители от тегленето на кредит. Отделно, допълнителните такси и условия утежняват изплащането на задълженията. В крайна сметка клиентите често се оказват принудени да платят в пъти повече, отколкото са взели. Или да прибегнат именно до тези микрокредити, за да покрият основния банков кредит.

 

От друга страна тези краткосрочни заеми се отпускат за изключително кратко време, при минимална лихва и без скрити такси. Теглите сумата за кратък период от време, а след това също толкова бързо я погасявате. Ако я покриете предсрочно, дължите и по-ниска лихва, а не по-висока наказателна сума, за предварителното прекратяване на кредитните си задължения към фирмата.

 

Някои потребители избират да теглят подобни микрокредити и заради бонус програмите или системите за лоялни клиенти, които се предлагат. Други пък са привлечени от станалите напоследък атрактивни игри с награди, които организират редица малки и средни компании отпускащи пари назаем.