8 правила за финансова стабилност

10.05.2017

 

8 правила за финансова стабилност

 

Всеки месец си казвате, че следващия ще е по-добре и парите ще ви стигнат до заплатата, но още в средата на месеца установявате, че пак няма да изкарате до 25 - ти?

Докато не съумеете да управлявате правилно парите си, плановете ви за финансова стабилност винаги ще се провалят.

А много лесно можете да постигнете успех, стига да спазвате няколко простички правила за успешно управление на финансите.

 

1.    Спестявайте от заплатата

 

Всеки един финансист ще ви каже, че спестяванията са важни, за да имате спокойствие. Тук не говорим за колосални суми, които да отделяте на месец. Става дума за 10 или 20 % от заплатата, които да отделяте настрана и към които да не прибягвате при първия случай, в който нещо се обърка. Дори и заплатата ви да не е от най-големите, ако отделяте по 10% от нея за непредвидени ситуации ще си спестите много нерви и главоболия.

 

2.    Стойте далеч от кредитните карти

 

Да, знаем, че кредитните карти ви носят спокойствие, когато искате да си купите нещо, а нямате пари. За съжаление обаче тези карти са нож с две остриета и ако не можете да си правите добре сметката колко харчите и колко погасявате, има опасност цял живот да се въртите в кръг и да връщате пари на някоя банка. Затова, ако не сте убедени, че можете да устоите на изкушението да харчите пари, които всъщност не са ваши и които трябва да връщате, по-добре стойте далеч от кредитните карти и бързите кредити.

 

3.    Обмисляйте внимателно покупките си

 

С възможността да се купуват стоки на изплащане, голяма част от хората не преценят добре финансовите си възможности и купуват стоки, които в последствие изплащат с години или пък изобщо не могат да изплатят. За да не изпадате в такива ситуации винаги преценявайте добре както финансовите си възможности, така и дали наистина имате нужда от онзи огромен телевизор, прекалено скъпарската кола или мегамощния компютър от 3000 - 4000 лв.

 

4.    Прибавяйте повече активи, не пасиви

 

Пасиви са нещата, които в момента, в който ги купите цената им моментално пада. Ако си купите мощен, чисто нов автомобил, който в момента струва 200 - 300 000 лв. и решите след няколко години да го продадете, сумата, която ще получите за него ще е много по-малка, защото днешната ви скъпа покупка ще се е превърнала в утрешния ви пасив.

По същия начин скъпите дрехи, огромните къщи, марковите часовници се превръщат в пасив, още щом ги закупите.

Активи са нещата, които могат да ви донесат приходи в бъдеще. Такива са акциите, покупката на злато, участието във взаимни фондове и други.

 

5.    Застраховайте се

 

Българина не обича да се застрахова, но истината е, че застраховката може да ви спаси от много неприятности. Нима не е по-добре да отделите 10 - 20 лв. за застраховка, но да сте спокойни, че ако утре в дома ви има пожар или стане някое природно бедствие ще има кой да ви покрие щетите? Спомнете си за всички онези семейства, които през последните години пострадаха от наводненията и които и до днес не могат да се изправят на крака… не искате да останете без дом и без средства да го възстановите, нали?