Важните финансови уроци, които всеки възрастен трябва да знае

Важните финансови уроци, които всеки възрастен трябва да знае
28.05.2021

  

Макар всички да използваме пари ежедневно, малко са хората, които притежават добри умения за управлението им. Защо се получава така, че точно това, което ни заобикаля най-много, най-трудно свикваме да го използваме рационално? Нека да видим кои са уроците, които всеки зрял човек трябва да знае и прилага, за да може да планира интелигентно финансовата си ситуация.


Необходимо е да си поставите цели


Целите са много интересен инструмент, благодарение на който често успяваме да видим голямата картинка. Мъдрите хора са казали, че няма как да стигнеш до определена дестинация, без първо да си я поставиш за цел. Съвет от нас е да вземете лист хартия и да напишете на него всичко, което ви дойде на ум като цел. Например, може целта ви да е постигнете определено ниво доходи, да изплатите бързите кредити, които имате и след това да си купите нещо ново. Може да искате да си купите кола, къща или пък да обиколите света. Хубаво е като поставяте цели, те да са измерими и реалистични. Освен това е много добра идея, да ги ограничите във времето. Всичко това ще ви послужи за мотивация.


Харчете по-малко

В харченето на пари няма нищо лошо, даже точно обратното - нивото на потребление, когато е високо, означава, че икономиката на страната се развива добре. Това обаче, което много често се оформя като капан, е харченето на повече пари, отколкото даден индивид притежава. Ако искате да бъдете разумни с вашите средства, не трябва да допускате тази грешка. Нещо повече, трябва да харчите много по-малко спрямо нивото ви на доходи. Безспорно обществата ни са устроени така, че да ни предизвикват да харчим повече. В крайна сметка всичко стига до изграждането на навик и самоконтрол. Ако се опитвате да започнете отнякъде, нашият съвет е да пробвате да заделите 15% от доходите си в спестовна сметка. Втори вариант е тази сума да я използвате да предплатите вноските ви по бързи кредити или други задължения.

Според проучвания, когато плащаме с карти не осъзнаваме точно колко харчим, докато ако плащаме в брой имаме по-ясна представа. Опитайте се да теглите в кеш парите, които мислите да похарчите, а не да плащате с карта.


Съставете си бюджет

Съставянето на бюджет е вид контрол върху финансите ви. Ако имате за изплащане кредити, то когато съставите бюджет, той ще ви помогне да видите ясно къде трябва да пренасочвате най-много пари, за да стане финансовата ви ситуация по-добра. Може да си зададете дневни или седмични лимити за разходите и така да компенсирате ден за ден какво харчите.

Може да направите най-опростения вид бюджет - да съберете всички разходи и да ги извадите от общите ви доходи. Каквото остане, са парите, които са ви на разположение за периода. Ако заделяте от тях за спестявания или за покриване на кредитите ви, то вие ще се справяте прекрасно с вашата финансова ситуация.


Ако се наложи да теглите заем, не харчете много

За съжаление, една от основните грешки, които хората правят е да се подлъгват колко харчат. Много често, когато са ни трябвали пари спешно и сме теглили заем, толкова много се радваме, че сме решили проблема, че се отпускаме и харчим без да мислим. Точно в такива моменти се правят най-големите дългове. За съжаление, по-голямата част от хората дори няма да знаят, къде са изхарчили парите.

За да се справите с подобна ситуация отново ще ви е нужен бюджет. Наречете го „бюджет на заема“ и напишете на хартия за какво точно ще изхарчите парите. Спазвайте написаното безкомпромисно. Във всяка една кредитна институция ще ви питат за целта на искания кредит. На тях обаче им е достатъчна основната причина, а не и по-малките подробности. Това, което се иска от вас е да контролирате и детайлите прецизно.


Заключение

Да разпределяш парите си правилно е много трудна задача. Определено голяма част от хората се нуждаят от уроци и курсове, за да могат да живеят пълноценно и да не попадат в дългови спирали, непосилни кредити и неприятни финансови ситуации. За щастие, ако сте разумни и при добро бюджетиране, вие ще се справяте перфектно дори и с големите трудности във финансово отношение.