Високи ли са лихвите на необезпечените бързи кредити или поглед от друг ъгъл

23.06.2017

 

Според критиците на бързите кредити, най-голям проблем и недостатък на тези кредити са високите лихви, при които се отпускат. Дали обаче тези лихви са наистина толкова високи, колкото се твърди в публичното пространство?

 

Да погледнем от друг ъгъл

 

На пръв поглед, лихвите на необезпечените бързи кредити са високи, но.. винаги има едно „но”!

 

Представете си кредита, които искате да ви бъде отпуснат като услуга или покупка. Да кажем, че имате нужда от нова спалня. Отивате в магазина за мебели и си купувате такава на цена 1000 лв. (примерно). Смятате ли, че стоката (спалнята), която са ви продали в магазина на цена 1000 лв. търговеца ви я е продал без надценка и без да има някаква финансова полза за него? Ами не! Няма производител или търговец, който ще ви „подари” ей така стока или услуга, просто защото е човек със златно сърце. В действителност, още при изработката на вашата спалня, производителите са закупили материалите за изработката ѝ на едро (с отстъпка), след като са я изработили са си добавили % за труда, доставчиците също са си добавили %, магазина също… Така спалнята, която сте закупили на 1000 лв. крайна цена в началото е струвала най-много 500 - 600.

 

Да се върнем сега към кредитните компании. Влизате някъде и заявявате: ”Искам заем. Искам го, но го искам сега”. Не представяте никакви документи, нямате обезпечения, имате просто документ за самоличност и своята дума, че ще погасите заема в срок.

 

За да ви бъде отпуснат този необезпечен заем, кредитната компания поема един много голям риск, тъй като вие гарантирате за коректното погасяване на кредита само с думата си.

 

Нали не очаквате, че някой ще ви продаде стока или услуга без никакви надценки? Тогава защо очаквате от компаниите за бързи кредити да ви връчат тържествено нужните ви пари без или на минимални лихви?

 

Те също предлагат услуга и за да достигне до вас тази финансова услуга, тя преминава по дълъг път.

 

Трябва да се разгледа искането за заема, да се направи оценка на риска, да се направят платени справки. Прибавяме и немалките разходи за реклама, офис, сложно счетоводство, отчети към БНБ и… накрая идва вашата дума, че ще погасите заема.

 

Това, което се опитваме да ви кажем е, че няма бизнес, който да работи без пари. Колкото по-голям е рискът, който бизнеса поема, предоставяйки услугите си, толкова по-логично е и цената да е по-висока.