„Взимай online кредит разумно” - Съвместна инициатива на MiniZaem.bg и Izbiram.bg

13.06.2018

 

 

Какво трябва да знаете, преди да поискате кредит?

 

Всеки е изпадал в ситуация, в която е имал нужда от пари. Понякога става дума за малки суми до заплата, друг път - за належащ ремонт, покупка на нещо за дома, за подмяна на колата, защото вече е напълно амортизирана, а понякога просто ни се иска да осъществим мечтаната почивка и не ни се чака с месеци да съберем пари.

 

Случва се! На всеки се случва! И понеже живеем в XXIвек, напълно логично е, когато имаме нужда от финансова помощ да потърсим заем.

 

Небанкови финансови организации, които предоставят кредити има много. И банкови институции има много. А най-хубавото (и примамливо) е, че всички финансови организации предлагат разнообразие от видове заеми, от които можете да се възползвате, ако решите.

 

Да кандидатствате за заем точно, когато имате нужда изглежда съвършено лесно, но дали е най-разумното решение, което можете да вземете?

 

За да ви помогнем, от MiniZaem.bg и Izbiram.bg стартираме съвместна инициатива „Взимай онлайн кредити разумно”.

 

Целта на кампанията е да научи всички, които имат нужда от кредит как да:

 

*преценят правилно ситуацията;

 

*изберат подходящата за тях кредитна компания/банкова институция;

 

*определят крайната цена на кредита;

 

*изчислят месечния си бюджет така, че взетия кредит да не влоши нещата.

 

Освен това, инициативата ни ще работи за подобряване прозрачността на сектора, което ще спомогне за намаляване на нелоялните практики в кредитирането.

 

Какво трябва да вземете под внимание, преди да кандидатствате за online кредит?

 

1.    Бързият кредит се взима бързо, но трябва и да бъде погасен бързо

 

Това е първото, за което трябва да си дадете сметка, преди да натиснете бутона „искам заем”. Премислете добре дали доходите ви през следващите месеци ще бъдат достатъчни, за да можете да си позволите да плащате вноските по кредита без забавяне. Ако не сте напълно сигурни, че приходите ви ще са достатъчни, по-добре не търсете заем от кредитни компании, тъй като при тях вноските и лихвите са по-високи в сравнение с условията, при които ще ви предоставят заема банковите институции.

 

2.    Запознайте се с всички условия по кредита

 

Безспорно бързите кредити са много бърз, лесен и удобен начин да намерите парите, от които имате нужда, но това не означава, че не трябва да четете под какво се подписвате. Това, че кандидатствате за кредит онлайн или че подписвате договора, без да ходите лично до офиса на кредитната компания не означава, че бързите кредити са по-малко сериозен инструмент. Затова, преди да подпишете договора задължително трябва да се запознаете с всички условия по него. Така ще знаете на колко вноски, на какви лихви и каква ще е крайната сума, която ще трябва да погасите.

 

3.    Внимавайте да не попаднете в дългова спирала

 

В последните години драстично се увеличи процентът на хората, които кандидатстват за кредит, за да… по