Защо не е добра идея да вземем заем от приятел?

Защо не е добра идея да вземем заем от приятел?
16.04.2021

 

За да сме максимално откровени, трябва да признаем, че всеки човек понякога закъсва за пари. Макар и да ни изглежда, че съседите ни и приятелите ни изобщо нямат такива периоди, повярвайте ни и те понякога нямат достатъчно средства. Между хората обаче има съществени разлики, които си проличават, тогава когато са изправени пред трудно положение. Някои хора не споделят с никого и се опитват да решат ситуацията сами чрез бърз кредит, други се оплакват на всички и търсят помощ от всеки срещнат, трета група молят най-близките си приятели да им ударят едно рамо. Изборът на най-близките приятели никак не е случаен, защото това са обикновено хората, пред които показваме най-голяма уязвимост. А какво е липсата на пари, ако не уязвимост? За съжаление обаче, парите са изключително важни за вътрешната самооценка на повечето хора и темата е доста деликатна. Когато в уравнението се намеси и приятелството с неговата наситена емоционалност, тогава е напълно възможно да възникнат конфликти и неприятни ситуации.


Какви са позитивите?

Много често заемите от близки и приятели нямат лихва. Просто те ни дават една сума пари и ние им я връщаме след 2-3 седмици или 2-3 месеца. Въпреки че това е възможно да се случи и при част от бързите кредити, повечето кредити включват в условията си лихви и такси. Заемите от приятели нямат и никакви обвързващи клаузи или задължение за спазване на срокове. Единственото, което рискувате, ако не върнете парите навреме е взаимното ви уважение и добри отношения.


Какви са рисковете при заем от приятел?

Разликата между приятел и институция е до голяма степен в регулацията на отношенията. Всяка една фирма за бързи кредити ще ви предложи договор, където ще е описано кога, как и какви вноски трябва да изплащате, какви ще са таксите, условията и тн. Когато вземете пари назаем от близък, всички тези неща остават на заден план. Както споменахме по-горе, хората са различни и за някои изречението „Ще ти ги върна при първа възможност“, наистина означава първа възможност, а не тогава, когато ми остане огромен излишък от пари и няма за какво да ги похарча. Уговарянето на условията, когато се вземат пари назаем е нещо, което никога не трябва да пренебрегвате, макар и темата да ви се струва деликатна и да ви е неудобно да говорите за това.


Ще ви дават нежелани съвети

Това може би е най-неприятната част от всичко. Хората обаче имат навика, когато заемат пари на приятел, да му дават съвети как да ги харчи или за какво да не ги харчи. Ако и вашите приятели са такива, то със сигурност ще бъдете критикувани за какво сте изхарчили сумата, ще ви кажат, че не е било много разумно и още ред подобни неща. Ако пък не го изрекат на глас, много вероятно е да се опитат да го намекнат, за да може да не постъпят неделикатно като ви го кажат директно. Това обаче също не е особено приятно.

Когато теглите кредит от фирма за бързи кредити, цялата тази ситуация е пропусната. Вярно е, че при подписването на документите ще ви попитат за какво планирате да използвате сумата, но този въпрос е чисто информативен. Никой няма да ви обвинява за една или друга покупка. Тоест, теглейки бърз кредит, парите са си ваши и вие ги разпределяте както сметнете за редно.


Чувство за вина и чувство за превъзходство

От една страна вие ще се чувствате виновен, че нямате пари и е необходимо да притеснявате ваш приятел за заем. От друга страна, най-вероятно, той ще се чувства така все едно ви превъзхожда. Тези двата аспекта на заемите между приятели могат да развалят приятелството много лесно. Приятелските взаимоотношения не се базират нито на вината, нито на превъзходството. За съжаление, парите, като средство за оцеляване, доста често служат за стимулиране на едно от тези двете чувства.


Как да постъпите?

Ако все пак решите, да вземете пари назаем от приятел, тогава съвет от нас е да подпишете договор и да уговорите в детайли условията. Така всичко ще е регулирано и поне и двете страни ще сте наясно кога ще върнете парите, с каква лихва и какво би се случило, ако се забавите. Така приятелството ви няма да пострада поне от липсата на уговорка. Ако пък не искате да минавате изобщо през цялата тази процедура, можете да ни се доверите на нас, за вашия бърз кредит.