Паричен дълг - можете ли да се справите ?

Паричен дълг - можете ли да се справите ?
21.01.2021

     

Няма човек на тази земя, който никога да не е изпитвал нуждата от пари. В тази статия обаче няма да се обърнем към всички хора, които имат кредити, а само към тези,  които са натрупали повече от 1 заем и не могат да се справят с покриването на вноските. Финансовата система днес е устроена така, че съвсем лесно можете да си набавите втори или трети заем, за да покриете предходните. В това обаче има уловка, защото заедно със заемите растат и лихвите, сроковете за покриване, вноските и се влошава ЦКР-то.


Според проучвания, най-лесно се покриват много кредити, като се започне от най-малкия. Когато той е изплатен, човек придобива усещането за успех и по-лесно довършва и останалите. Ако и вие сте с няколко кредита и усещате как загубвате контрол върху финансите си, то четете по-долу. Подготвихме ви няколко съвета, които да ви помогнат.


За да решиш проблем, трябва първо да знаеш, че го има

Колкото и философски да звучи, осъзнаването на факта, че имате проблем трябва да застане на първо място. За да разберете какво имаме предвид, ще ви дадем пример. Един човек имал съсед. Съседът му нямал нито 1 кредит и харчел само толкова колкото вече имал. Получавал си заплатата и харчел парите, които вече били „в джоба му“. Съответно, човекът, чийто съсед нямал кредити, пък имал един единствен - за 500 лв. Случило се така, че му се развалила пералнята и трябвало да изтегли още един кредит от 500 лв. След това обаче, решил че така и така купува нова пералня, а пък и банята е била за ремонт, ще кандидатства за още един кредит от 2000 лв. Така събрал сумата от 3000 лв., които трябвало да връща.


За нещастие, намаляла му намалили работната заплата и месечните му вноски вече му идвали тежки. Решил да изтегли още един кредит, с който да покрие натрупаните разходи, както и предишните кредити. Следващата стъпка била да изтегли нов кредит за 4000 лв. При него, месечните вноски били горе долу същия размер, но периодът за връщане бил по-дълъг. И така, малко по малко, той отново имал нужда от друг кредит, за рефинансиране и още един и още един. Макар и измислен, този пример е реалност за голяма част от длъжниците. Те попадат в дългова спирала и започват да харчат пари, които не притежават. А това е проблем, който трябва да бъде ясно разпознаваем.


Ограничете си разходите

Ние знаем колко е трудно да се разграничат истинските нужди, от обикновените желания. Понякога ни се струва, че ако не си купим нещо, животът ни ще свърши. Истината е, че нищо подобно няма да се случи. Ако харчите само за най-важните неща, тогава много трудно ще изпаднете във финансово затруднение. Например, ако ви е необходим автомобил, не е нужно да купувате нов, а просто някой, който да ви покрие нуждата от превоз. Ако ви трябва телевизор, не е необходимо, да се снабдявате с най-новия модел, а просто с някакъв, който да работи добре.

Опитайте се да си записвате една седмица разликата в цените на всички неща, които ви се е приискало да си купите и тези, които сте си купили. Накрая на седмицата вижте сами колко много пари сте спестили и ще разберете цял месец, колко можете да покривате за дадените вноски по кредит.


Намерете допълнителни доходи

Колкото и да е неприятно, потърсете си допълнителна работа, за да можете да покривате разходите по вноските от кредита. Допълнителната работа със сигурност ще ви насочи и към идеята, че пари се връщат трудно, и ще спрете и да харчите за неща, от които не се нуждаете. Това е метод с две ползи.


Изгответе план

Това е последният ни съвет, който е по-скоро организационен. На първо място, избройте в един списък сумите и датите за връщане. След това напишете срещу всяка сума, откъде планирате да я възстановите.

Необходимо е да изброите и всички месечни разходи, които имате. Тук се опитайте да бъдете изчерпателни, като включите не само сметките за битови услуги, ами и вноски по кредитни карти, такса смет, входна такса и тн. Много важно условие е, когато успеете да покриете първото задължение, да прехвърлите парите, които сте заделяли за него, към останалите задължения. Така ще можете да приключите по-бързо от планираното и с по-малко изплатени лихви.