Сигурни ли са онлайн кредитите?

Сигурни ли са онлайн кредитите?
21.10.2021

 

Днес, когато са ви нужни пари назаем можете да потърсите такива както от физически офис, така и онлайн. Съвсем доскоро онлайн кредитирането беше по-скоро иновация, отколкото ежедневие, но вече не е така. Как да прецените дали е сигурен един онлайн кредитор, за да кандидатствате при него за малък заем? Нека да видим какво трябва да имате предвид.


Защо да помислите за онлайн кредит?

Повечето онлайн кредитори се фокусират върху определен вид кредитиране, като например кредит до заплата или пък кредит на вноски. Освен това, онлайн кредиторите може да отпуснат заем на лице, което е с влошено ЦКР и другите кредитни фирми са отказали да поемат този риск. Онлайн кредиторите имат ниски разходи и могат да си позволят да предлагат по-ниски лихви и такси спрямо другите бързи кредити.

Не е изключено и един онлайн кредитор всъщност да осигурява пари за заемите от друг кредитор въз основа на риска и условията. Тъй като голяма част от процеса на онлайн кредитиране е автоматизиран, това е чудесен начин за всички хора да получат бързо и лесно нужната сума. Всичко това привлича хората да изпробват онлайн кредитирането, ако не са досега и да му се доверяват.


Безопасно ли е да теглите кредит онлайн?

Краткият отговор е да, онлайн заемите са безопасни. Това е така, защото онлайн  кредиторите отговарят на същите строги правила за кредитиране както всички останали фирми в този бранш. Те също трябва да имат разрешително за работа и нужните спецификации, за да отпускат кредити. Сайтовете на онлайн кредиторите са защитени с различни протоколи и сертификати, за да може личната информация, която хората попълват да не стане обект на злонамерена атака. Уеб сайтовете обикновено и са изградени така, че да вдъхват сигурност на посетителите.


Как да проверите един кредитор?

Ако срещнете онлайн кредитор, за който никога не сте чували или пък искате да проучите по-задълбочено, то следните стъпки ще ви помогнат:

Проверете регистрацията на фирмата и удостоверението от БНБ. Тя трябва да притежава разрешение за работа;

Потърсете мнения онлайн от други техни клиенти. Може да потърсите и реклами на компанията и да проверите, дали под тях, няма коментари, рейтингова система или друга обратна връзка;

Разпитайте приятели и познати. Не е сигурно, че те ще са чували за фирмата, но нищо не губите, ако пробвате.


За какво да внимавате?

Уеб сайтът на първо място трябва да ви вдъхва доверие, тоест да не изскачат реклами, да не е заразен или хакнат. Освен това, ако не откривате нищо в интернет за тази фирма за онлайн кредити, то може би е най-добре да изберете друга.

Червена лампа е и ако кредиторът ви даде гаранция, че ще бъдете одобрени, преди да е направил бърза проверка на ЦКР-то ви. Всеки един законен кредитор ще наблегне на факта, че може да бъдете одобрени или пък не.

Не трябва да се доверявате и на кредитори, които ви искат предварително плащане, както и на такива, които ви убеждават да изтеглите заем или по-голяма сума. В никакъв случай, онлайн кредиторът не трябва да иска да ваша дебитна или кредитна карта за гаранция. Това е лоша практика, която не се прави от години. Ако усетите намек за нещо подобно, по-добре потърсете друг кредитор.


Добрите практики на онлайн кредиторите

Когато се създава една услуга онлайн, тя има за цел да бъде в полза на клиентите. Много фирми за кредити имат и физически офиси и онлайн услуга. Съответно има и такива, които предпочитат да извършват услугата само електронно, за да могат да минимизират разходите си и да предлагат по-евтина крайна цена на оскъпяване на кредитите. В това число влизат лихвите и таксите.

Когато една фирма за кредити е регистрирана и има нужните, изисквани от държавата лицензи, то тя се задължава да практикува спрямо приетите норми и морал и във физическите си офиси и на уеб сайта си. Ако ви е нужен кредит и се чудите, дали да се доверите на онлайн кредитор, то няма причина да не го направите.